Close help

Mälestise koond lehelt saab tutvuda mälestise andmetega. Avada asukoha kaarti, mis tuleb Maa-aameti süsteemist. Vaadata ja avada pilte mälestise kohta.

Mälestise nimi Puitelamu Tartus Kalevi 47, 19. saj I p
Mälestise registri number 7096
Mälestise tüüp Kinnismälestis
Mälestise liik ehitismälestis
Arvel 16.09.1997
Registreeritud 16.09.1997
X-koordinaat 659745.78
Y-koordinaat 6473544.41
Mälestise vana number -
Ava kaardil

Paikvaatlused(8)

Seisund: rahuldav

Paikvaatluse kuupäev: 23.11.23

Menetleja: Tartu Linnavalitsuse Muinsuskaitse Peaspetsialist, Brita Karin Arnover

Märksõna(6)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus


19. sajandile iseloomulik klassitsistlik puitelamu. Ühekorruselise viilkatusega elamu tähelepanuväärsemaks elemendiks on ehitusaegne peauks, mille tahveldised on klassitsistlike motiividega kaunistatud. Hoonet ilmestab hammaslõikega ääristatud kolmnurkfrontoon fassaadi keskosas, hammaskarniis räästa all, akende all kulgev simss. Säilinud profileeritud vertikaalimposti, sepistatud nurgaraudade ja kinnitushaakidega algupärased aknad.

Sisestatud: 23.05.2007.

Kirjeldus


Rõhtpalkidest ehitatud ühekorruseline katusekorrusega hoone on hooviküljel osaliselt kahekordseks ehitatud. Viilkatusega hoone on ristküliku kujulise põhiplaaniga, hooviküljel paikneb väljaehitisena trepikoda. Rõhtlaudvoodriga kaetud esifassaadi keskosal on hammaslõikega kaunistatud kolmnurkfrotoon. Kahel pool frontooni on ärkliuugid vanemate kuueks ruuduks jaotatud akendega. Pööningut valgustab nii põhja- kui ka lõunaviilul paiknev kaaraken. Räästa all jookseb profileeritud katusekarniis, tänavapoolsel fassaadil akende all profileeritud simss. Akende ja uste ümber on profileeritud piirdelauad, nurgaliseenid on lihtsad. Hoone esifassaadil ja hoovikülje trepikoja seinal on säilinud algupärane lai profileeritud voodrilaud. Hoone otsakülgedel on säilinud algupärane püstlaudis. Esifassaadil on kaks välisust. Peasissepääsul on ehitusaegne kahe poolega ja valgmikaknaga puulõiketehnikas klassitsistlike ornamendimotiividega tahveluks. Teisel valgmikuga kahetiivalise ukse tahveldistel on rombimotiivid. Hoovipoolsed uksed on hilisemad. Hoone põhjapoolsele küljele on hiljem juurde ehitatud ühekorruseline hooneosa, mis on kaetud madala kaldkatusega. Interjööris on säilinud mantelkorsten-köök, peegelvõlvidega lagesid, algseid ühe- ja kahetiivalisi tahveluksi ja lauduksi sepisdetailidega, siseseinad on krohvitud, seintel valdavalt säilinud algupärased viimistluskihid, kohati väljapuhastatud maalingud. Trepikojas lihtne 20. sajandi algusest pärinev puittrepp.

Sisestatud: 23.05.2007.

Ajalugu


19. saj. I poolel ehitatud elamu paikneb Karlova eeslinnas. Ajalooarhiivis säilitatavas kinnistu toimikus on sissekanded krundi kohta alates 1836.aastast. Karlova mõisast eraldatud krunt nr 147 kuulus Hugo Dolfile. 1912.aastal koostati hoonele II korruse pealeehituseprojekt. Projekti täies mahus ei realiseeritud, hoone esifassad on säilinud ühekorruselisena.

Sisestatud: 10.09.2018.

Kaitsevööndi ulatus


Muinsuskaitseseadusest tulenevad kitsendused kehtivad KKT Lisa nr 1 näidatud ulatuses.

Sisestatud: 23.05.2007.