Mälestise nimi Puitelamu Tartus Kalevi 52, 19.saj. I p.

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Aednikumaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Aednikumaja, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

19. sajandi I poolel ehitatud elamu on 19. sajandi elamu iseloomulik näide. Hoonel on maakivi-telliskonstruktsioonis kõrge soklikorrus, ristpalkidest kehand ja säilinud üksikud algupärased detailid.

Mälestise kirjeldus

Ühekorruseline pööningutubadega rõhtpalkmaja. Algselt olnud Karlova mõisa kärnerimaja, 1905.a. järel müüdud elamuks. Hooviküljel olnud trepikoda, millele 1930.aastate lõpul tehtud juurdeehitus. Hoonel on massiivsetel puittaladel laudadest aluskatus, mille peal keraamiline s-kivi katus. Katusekonstruktsioonide, sh aluslaudise seisund hea, katust on 2 aastat tagasi parandatud, aluskatus kaetud kividega, kivid ümberlaotud. Kivikate on paigaldatud lohakalt, vajab ümbertegemist, palju algupäraseid s-kive on katki. Hoonel on keldrid maakiviseinte ja puidust vahelagedega, seisund hea Fassaad kaetud rõhtlaudisega, akendel piirdeliistud, mis heas seisundis. Aknad on algupärased, rahuldavas, kohati halvas seisundis, vajavad remonti. Üks pööninguaken hoone põhjaküljel on hiljuti asendatud uuega Interjööris on säilinud algupärane diagonaallaudisega välisuks, siseuksed - 1 kahe poolega tahveluks messingist ja portselanist nuppkäepidemega, 1 poolega tahveluksed koos piirdeliistudega (5), põõnaga lauduksed (2), seisund hea; puidust sisetrepp hooviküljel, algsed laudpõrandad trepikojas, eeskojas jm., seisund hea. Eeskojas jm on säilinud algset krohvviimistlust. I korruse eluruumide seinad on kaetud hilisemate viimistluskihtidega, alates 1930.aastaist tapetseeritud. Pööningukorruse eluruumides seintel ja lagedel kasutatud kipsplaati. Hoovil hoonega üheaegne arhailine rõhtpalkkonstruktsioonis aidahoone, mille katus on halvas seisundis ja aluspalgid kohati pinnasesse mattunud - vajab korrastamist. Hoovil on kohati säilinud munakivisillutis ja kahelpool sissesõiduteed graniitpostid

19.sajandi esimesest poolest (või varasemast?) pärinev puitelamu.