Mälestise nimi Puitelamu Tartus Tähe 11, 1911-1920.a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Korterelamu, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Rikkalikult liigendatud torni, veranda ja vahvärkimitatsiooniga eluhoone on üks esinduslikumaid historitsistliku puidust elamu näiteid Tarus.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on kahekorruseline historitsistliku puithoonega. Hoone on madalal maakivisoklil ja seda ilmestavad horisontaallaudis, rikkalik puitdekoor avatäidete piirdelaudadel, viilualustel, samuti tornehitis ja vahvärkimitatsioon.

Mälestise ajalugu

Praegu Tähe tänav 11 aadressiga maja kandis ehitamise ajal aadressi Tähe tänav 1. Hoone vanem, Tähe ja Väike-Tähe nurgale jääv maht ehitati ajavahemikul 1911–1919. Majas oli toona kaks esinduslikku korterit, kummalgi korrusel üks viie toa ja verandaga eluase. Tänavaäärne kohvikuga juurdeehitus ja hoovipoolne kuuride tiib valmis 1923–1925 tollase linnaarhitekti Anatoli Podčekajevi projekti järgi. Juurdeehituse kohvipoe peal asus veel üks suur korter ja hoovitiivas kuuride kõrval majahoidja eluase. Nõukogude ajal jagati maja väikesteks korteriteks ja esimesele korrusele seati sisse raamatukogu. Maja restaureeriti 2004–2008. Endisest elamust sai hotell villa Margaretha nime all.