Mälestise nimi Karlova mõisa ait, 19.saj.

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Maakivist müüride, tellisdetailide, kaaristu ja kelpkatusega hoone on iseloomulik näide 19. sajandil ehitatud mõisa aidast.

Kirjeldus

Elamuna kasutatav hoone Kalevi 63 on algselt olnud Karlova mõisa ait. Maja on ehitatud arvatavasti 19. sajandi keskel või teisel poolel, 1839. aasta plaanil hoonet veel ei ole. Hiljemalt 1925. aastast tegutses hoones värnitsavabrik. 1928. aastal ostis Karlova mõisa südame Tartu linnavalitsus, ühtlasi läks linnale ka endine aidahoone, mille rentniku A. Saraliga (värnitsavabrik Astra omanik) pikendas linnavalitsus rendilepingu. Hoone läks eravaldusse 1990. aastatel. 1997. aastal kohandati see kontorihooneks, 1998. aastal eramuks.

Kirjeldus

Endine aidahoone asub Emajõe oru nõlval, ehitatud maakivist, sillused ja piiravad detailid on tellisest. Maja on kaetud kivist murdkelpkatusega. Maja hooviküljel on 19. sajandi mõisate abihoonetele iseloomulikult kaaristu.