Mälestise nimi Puitelamu Tartus Tähe 26, 1910-1914.a.

Mälestise tunnus

Puitelamu Tähe 26 on dekoori rikkuse poolest üks esinduslikumaid näiteid Tartu 20. sajandi alguse historitsistlikust puitarhitektuurist. Mälestis moodustab osa Karlova ajaloolisest miljööst.

Mälestise kirjeldus

Kõrge soklikorrusega majal on peale soklikorruse kaks elukorrust ja katusekorrus. Maja on kaetud tsingitud plekist murdkelpkatusega. Nurgahoonena on maja Tähe ja Eha tänava nurk ära lõigatud ning läbistatud mõlemal elukorrusel aknaga; soklikorruse ava on tänaseks kinni laotud. Hoonel on hoovi pool kaks kolm kahekorruselist verandat ja kaks hoovipoolset trepikoda. Tähe tänava poolsed uksed ei ole algsed, need pärinevad kas EV või nõukogude ajast. Soklikorruse poe uks ja luugid on möödunud kümnendist. Peatrepikoda paikneb Tähe tänaval. Peatrepikoja trepp on puidust, treitud pulkadega; korteriuksed on klaasitud tahveluksed. Säilinud palju algseid aknaid ja kõik akende piirdelauad koos konnakarbi kujulise karniisialuse kaunistusega. Verandade aknad on vahetatud algse prossijaotusega, kuid erineva profiiliga akende vastu (kahel verandal on algsed aknad). Uued kahekordse raamiga puitaknad (profiil erineb algsetest) on ka 2. korrusel peafassaadi keskosas ja Eha tänava poolsel 2. korruse korteril. Eha tänava poolse veranda ette on ehitatud sobimatu piirdega terrass.

Historitsistlik elamu-ärihoone Tähe 26 on ehitatud 1910–1914.