Mälestise nimi Puitelamu Tartus Tolstoi 3, 1907-1914.a.

Mälestise tunnus

Kahekorruseline juugendstiilne puitelamu paikneb nn Ees-Karlovas ning on ilmekas näide Karlova linnaosa tuumikala dekoratiivse esinduslikkuse poole püüdlevast puitarhitektuurist.

Kirjeldus

Kahekorruseline keskse trepikojaga ja nelja korteriga elamu on ühise tulemüüriga eraldatud L.Tolstoi tn. 1-st. Hoovipoolsel küljel on teine trepikoda, millest mõlemal pool asuvad I - II korrusel verandad. Hoonel on ühtne juugendlik fassaadidekoor, mis avaldub muuhulgas räästaaluses kaarjas karniisijoones. Kaarjalt lõpevad ka nurgapilastrid ja esifassaadil peaukse kohal eenduv erkeritorni katusekarniis. Geomeetrilise ornamentikaga konsoolidele toetuv erkeri väljaehitis on varikatuseks peauksele. Kunstilise taotlusega on teostatud juugendliku kujundusega avade piirdelauad, mida elavdab akende erinev dekoreeritud ruudujaotus. Valgmikaknaga ümarkaarjate dekoratiivsete detailidega kahetiivalisel välisuksel on säilinud algsed vasksed s-kujulised käepidemed. Välisuks on restaureeritud. Hoone otsaküljel on aknapiirdelaudade dekoor tagasihoidlikum. Hoovipoolsel küljel on verandadel tiheda, väikese ruudujaotusega aknad. Hoonel on algupärased aknad, ka vahetatud akende puhul on jälgitud identsuse põhimõtet. Hoone katus on kaetud tsingitud terasplekiga. Hoone fassaade katab profileeritud laudvooder. Esifassaadil on I korruse akende alused lauad välja vahetatud uute laudade vastu. Samuti on otsakülje alumised lauad vahetatud.
Hoone trepikojas on lihtsa võrega puittrepp. Korterite uksed on mustriliste klaasidega.
Krundi piirdeks on puidust lippaed, tänavapoolsel küljel metallraamiga värav. Krundi haljastuseks on viljapuud, põõsad, madalhaljastus.

Ajalugu

Veceslav Bulgarinile kuuluv mõisamaatükist kinnistu nr 1613 eraldatud krundi nr. 267A põlisrendi õigus kuulus alates 1911.a.Anna Mutsole. 1939.aastal müüb Bulgarin krundi A. Mutsole. Hoone on ehitatud aastatel 1907-1914.

Muinsuskaitseseadusest tulenevad kitsendused kehtivad KKT Lisa nr 1 näidatud ulatuses.