Mälestise nimi Puitelamu Tartus Tolstoi 20, 1912-1914.a.

Inspektor: Tartu Linnavalitsus, Egle Tamm

Mälestise tunnus

Ebatraditsioonilise mahulise fassaadilahendusega historitsistlik kahekorruseline puitelamu paikneb nn Ees-Karlovas ning on ilmekas näide Karlova linnaosa tuumikala dekoratiivse esinduslikkuse poole püüdlevast puitarhitektuurist.

Mälestise kirjeldus

Kahekorruseline ärklikorrusega korterelamu on arvatavasti projekteeritud ehitusinseneri M.F.Kangro poolt. Ristkülikukujulise põhiplaaniga hoone hoovipoolsel küljel on väljaehitisena kiilukujulise sisselõikega tagatrepikoda, Tolstoi tn. 16 poolsel küljel keraamilistest tellistest laotud tulemüür. Katust katab valtsitud tsingitud terasplekk. Algselt oli hoones neli viietoalist korterit.
Esifassaadil on teise korruse osas kaks eenduvat polügonaalset erkerit, millest üks lõpeb juugendliku joonega katuseuugiga ja teine ümarkuplilise tornikesena. Tornikülgede aknde ülemised raampuud on ümarkaarse kujuga. Erkerite vahele jääb teisel korrusel väike sepispiirdega lodža. I - II korrust eraldab hammaslõikeline simss. Aknaid ja uksi dekoreerivad juugendliku kujundusega piirdelauad, nurgaliseenid on lihtsa kujuga. Fassaadid on kaetud profileeritud horisontaalse laudisega.
Peasissepääsul on klaasruutudega tahveldatud kahetiivaline uks. Ukse kohal on valgmikaken. Akende framuugid on jaotatud mitmeks püstkülikuks, mis on omane juugendlikule kujundusele.
Hoone algupäraselt säilinud interjöörielementideks on trepikoja seina ülaosas trafarettornament, lihtne puittrepi pulkvõre, vertikaalselt pikaksvenitatud kuusnurga motiivis kortertite välisuksed, siseuksed kaarja joonega tahveluksed, karniisiga valgetest glasuurpottidest ahi ja pliit ning ahjukapp, algupärane laudpõrand.
Krundi piirdeks on puitlippaed ja kõrge puitvärav tänavapoolsel küljel.

Muinsuskaitseseadusest tulenevad kitsendused kehtivad KKT Lisa nr 1 näidatud ulatuses.