Mälestise nimi Puitelamu Tartus Marta 2, 1907-1914.a.

Mälestise tunnus

Terviklikult, algupärase fassaadidekooriga säilinud historitsistlik, juugendstiili sugemetega hoone. Hoone on liigendatud põhiplaaniga, esifassaadi katuseküljel trepikoja kohal kolmnurkviil, trepikodade väljaehitistega hooviküljel. Korrustevaheline konsoolkarniis, juugendliku kujundusega akna- ja uksepiirded. Kahekorruseline puitelamu paikneb nn Ees-Karlovas ning on ilmekas näide Karlova linnaosa tuumikala puitarhitektuurist.

Mälestise kirjeldus

Palkidest ehitatud seinu katab suuremas osas algselt säilinud profileeritud voodrilaudis, mis on õlivärviga üle värvitud. W-külgsein on ehitatud tulemüürina, katust katab ehitusaegne tsingitud terasplekk.
Historitsistlikest detailidest on säilinud veranda hoone edelanurgal. Veranda aknad on jaotatud väikesteks ruudukesteks, aknad on klaasitud kitiga. Esifassaadil ja O-külgseinal on säilinud korrustevaheline puidust konsoolkarniis. Esifassaadil on algne juugendstiilis kahetiivaline, ülaosas klaasidega välisuks. Välisukse kohal on valgmikaken. Algsetest detailidest on säilinud katusekarniis, nurgaliseenid ning juugendlikud ukse- ja akna piirdelauad.
I korrusel on säilinud algsed puitraamidega aknad. Akende ülaosa on jaotatud mitmeks püstkülikuks, mis on omane juugendlikule kujundusele.
Maja ette on istutatud hekk, värav on ehitatud puitlippidest, hoovil madalhaljastus.

Mälestise ajalugu

Hoone on ehtatud aastatel 1907-1914 ning algselt olnud osaliselt ühe- ja osalt kahekorruseline. Säilinud on ehitusmeister M.F.Kangro poolt 1931. aastal koostatud projekt Viktor Koitmetsa puust elumaja ühekordsele osale II korra peale ehitamiseks.

Muinsuskaitseseadusest tulenevad kitsendused kehtivad KKT Lisa nr 1 näidatud ulatuses.