Mälestise nimi Puitelamu Tartus Õnne 33, 1907-1914. a

Mälestise tunnus

Terviklikult säilinud juugendliku ja historitsistliku fassaadidekooriga puitelamu on ilmekas näide Karlova linnaosa tuumikala dekoratiivse esinduslikkuse poole püüdlevast puitarhitektuurist. Moodustab koos kõrvalolevate majadega Õnne 35 ja 37 tervikliku rühma ehitusaegsest Ees-Karlovast.

Kirjeldus

Palkidest ehitatud kahekorruseline elamu O-poolseks otsaseinaks on tellistest tulemüür, hoovipoolsel küljel kaks tagatrepikoda, neis W-poolne kiilukujulise sisselõikega.
Hoone katuse keskosa markeerib katuseväljaehitise kolmnurkfrontoon, mille teostuses on kasutatud ümarkaarselt asetatud puitprusse ja erinevasuunalist kitsast puitliistude kombinatsiooni.
Esifassaadil kahe peasissekäigu kohal paiknevad algsed, rikkaliku voluudimotiiviga kaunistatud sepiskonsoolidel varikatused. Kahetiivalised välisuksed on kujundatud Tartule iseloomulikult juugendliku ümarkaarse vormina, ukse ülaosa on tihedalt klaasruutudeks jaotatud. Uste kohal on mitme püstküliku jaotusega valgmik. Välisuksed on heas seisukorras.
Akna framuugi ruudujaotus on samuti juugendliku kujundusega (tihedad püstkülikud).
Aknaid ja uksi dekoreerivad juugendliku kujundusega piirdelauad, esimese korruse akende piirdelaudadel on kasutatud lukukivimotiivi. Nurgaliseenid on lihtsa kujuga, piirdelauad ja nurgaliseenid on tumerohelist tooni värvitud.
Fassaadid on kaetud profileeritud horisontaalse laudisega. Fassaadid on helerohelist tooni õlivärviga üle värvitud. Fassaadilaudis ja piirdedetailid on restaureeritud ning on heas seisukorras.
Katuseräästa alused sarikaotsad on profileeritud. Katusekatteks oli algselt tsingitud terasplekk, praegu on kaetud eterniitplaatidega. Hoonele on laotud uued silikaattellistest korstnapitsidega korstnad. Interjööris on säilinud algne trepikoja puittrepp ja korterite puidust tahveluksed. Krundi piirdeks on plankaed.

Eluhoone on ehitatud 1908. aastal, projekti autor ei ole teada.

Muinsuskaitseseadusest tulenevad kitsendused kehtivad KKT Lisa nr 1 näidatud ulatuses.