Mälestise nimi Elamu Tartus Aardla 3, 1935-1936.a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Terviklikult ja algupäraselt säilinud heade proportsioonide ja sisseehitatud mööbliga funktsionalistlik villa. Hoone eksterjöör on koos arhitekt Alvar Aalto projekteeritud Tammekannu villaga väheesinev näide 1930. aastate kanoonilisest rahvusvahelisest funktsionalismist Tartu arhitektuuris.

Mälestise kirjeldus

Palkidest ehitatud hoone on pealt kaetud silekrohviga. Lubikrohviga kaetud seinad olid algselt värvitud helekollaseks, hiljem on seinad kaetud halli tooni lateks tüüpi värviga. Lamekatusega kahekordne villa on ruudukujulise põhiplaaniga, loodenurgal on elamuga liidetud garaaž, esiküljel eenduv hooneosa. Esifassaadi ilmestavaks elemendiks on II korrusel asetsev metallist rõdupiire. Metallist reelingpiire ääristab hoone keskteljel peasissepääsu kohal olevat tsinkplekiga kaetud varikatust. Ehitusprojektis on planeeritud ehitada rõdu, kuid tegelikult ehitati varikatus, mida saab kasutada ka rõduna. Välisseina II korrusele on kinnitatud puitprussid, mis toetuvad reelingpiirde metalltorudele. Kujunduslikult moodustab see element lõunamaise pergola. Pööningukorrust markeerivad ümaraknad.
Hoonel on tammespooniga kaetud välisuks, mis kinnitub algsetele hingedele. Säilinud on enamus ehitusaegseid puitraamidega aknaid, mis on õlivärviga valgeks värvitud.
Hoone sisekujunduses on kasutatud palju tammepuitu. Tubades ja koridoris on tammest laudpõrandad. Esikut liigendab puidust kaarava. Esikus on sisseehitatud mööbel vihmavarjuhoidjaga, elektrikilbi tarvis on ehitatud puidust sileuksega kapp. Ruumide seinad on ülaosas krohvitud ja alumine pool kaetud tammespoon seinapaneelidega. II korrusele viib tammepuidust astmetega trepp, seinale on kinnitatud tammepuidust ümaravormilised käsipuud. Säilinud on tammespooniga kaetud sileuksed koos algsete ukselinkidega ja I korruse tubasid eraldavad laiad puitraamidega klaasitud voltuksed. Töökorras on algsed helehallide kahlitega kaetud ahjud ja kamin I korruse elutoas. Algselt ühepere elamuna kasutuses hoone on käesoleval ajal kaheks korteriks jaotatud.

Mälestise ajalugu

Arhitekt N.Kusmini poolt 1937.aastal projekteeritud 2-korruseline villa asub endise Ropka aedlinna serval. Hoone on projekteeritud Elmar ja Eeva Einasto tellimusel. Elamu ehitusprojekti joonised on säilinud Tartu LV planeeringute arhiivis.