Mälestise nimi Elamu Tartus Kreutzwaldi 6, 1932. a

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Mälestise tunnus

Elamu on ainuke maailmakuulsa Soome arhitekti Alvar Aalto projekteeritud hoone näide Eestis. Ühtlasi 1930. aastatel ehitatud lamekatusega funktsionalistliku eramu väheesinev näide Tartus.

Mälestise kirjeldus

Pearõhk Alvar Aalto projekteeritud elamus oli siseruumide funktsionaalsusel, olles nii oma aja kui ka kaasaja seisukohalt väga hästi toimiva lahendusega. Aalto projekti keskne element on juba varasemal perioodil üldjoontes visandatud kombinatsioon terve elutoa laiusest lintaknast ja sellest allpool asetsevast kaminast. Fassaadid on projekteeritud siseruumidest lähtuvalt, omades seetõttu küllalt eriilmelisi aknaid. Hoone tänavapoolsel küljel lisanduvad bergalo ja garaaž. Hoone fassaadid on valged, vundament hall, avatäited helehallid. Interjööris domineerib samuti hele koloriit: valged seinad ja helebeežid uksed. I korrusel on männilauast lakitud põrandad, II korrusel värvitud laudpõrandad. Hoones on kasutatud Aalto enda kavandatud ja teisi Arteki toodetavaid mööbliesemeid.

Mälestise ajalugu

Funktsionalistlikus stiilis elamu on ehitatud Soome arhitekti Alvar Aalto 1932. aastal valminud projekti järgi. Hoone omanik oli Tartu Ülikooli maateaduse professor August Tammekann ja tema soomlannast abikaasa Anna Irene. Professor Tammekann oli 1920. aastate algul Tartu Ülikoolis maateadust õpetanud Helsingi ülikooli professor J. G. Granö õpilane. Pärast Teist maailmasõda villa riigistati ja muudeti korterelamuks. 1994. aastal tagastati maja endiste omanike pärijatele, kellelt ostis hoone Turu ülikool.
Elamu restaureeriti aastatel 1999-2000 vastavalt arhitekt Alvar Aalto algsele projektile. Restaureerimisprojekti arhitekt oli Aalto objektide restaureerimisele spetsialiseerunud arhitekt Tapani Mustonen. Juba 1930. aastate keskel valmides ei vastanud elamu täpselt Aalto projektile, olles mõnevõrra lihtsustunud. Ekspluatatsioonis oli algusest peale probleemiks vett läbi laskev lamekatus, mis pärast Teist maailmasõda muudeti kelpkatuseks.