Mälestise nimi Tähtvere mõisa peahoone, 1912. a

Menetleja: Tartu Linnavalitsus, Hanna Raadik

Tähtvere mõisa peahoone on heimatstiilis mõisahoone iseloomulik näide.

Kirjeldus

Heimatstiilis hoone fassaade kujundavad ebasümmeetrilised liigendused, vahelduvad vahvärkosad, ovaalaknad, kitsad kõrged aknad ja tavamõõtmetes aknad. Peafassaadil on vahvärgiga viil ja sammastele toetuv kassettpiirdega rõdu. Osaliselt on säilinud algsete akende raamid, peauks on koopia ajaloolisest uksest. Interjööris on säilinud algne trepp, mitmed algsed siseuksed, suures osas ka algne plaanilahendus. Interjööri kujundus on nõukogudeaegne.

Ajalugu

Tähtvere mõis asutati keskajal piiskopi mõisana, teateid on alates 1515 a. 19. saj. algusest kuni riigistamiseni oli von Wulffide suguvõsa valduses.
Praegu õppehoonena kasutatav hoone ehitati 1913. aastal arh Robert Pohlmanni projekti põhjal Tähtvere mõisa härrastemajana. Hoone ehitati osaliselt varasema mõisahoone müüridele. Nõukogude ajal kolis hoonesse Eesti Loomakasvatuse ja Veterinaaria Instituut, 1984. aastal valmis kõrvalhoone Valve Pormeistri projekti järgi. 1994. aastal liitus instituut Eesti Põllumajandusülikooliga ning käesoleva ajani tegutseb hoones ülikool.