Mälestise nimi Tähtvere mõisa valitsejamaja, 19. saj I p
Ava kaardil

Menetleja: Tartu Linnavalitsuse Muinsuskaitse Peaspetsialist, Brita Karin Arnover

Mälestise tunnus

19. saj. I poolel ehitatud Tähtvere mõisa valitsejamaja kuulub Tähtvere mõisa ajaloolisse kompleksi, olles iseloomulik näide mõisasüdame hoonestusest.

Mälestise kirjeldus

19. sajandi I poolel ehitatud kahekordne ristkülikukujulise põhiplaaniga elamu, mis on pööratud viiluga Fr. R. Kreutzwaldi tänava poole. F. Tuglase tn poolsel küljel on väljaehitisena puust veranda, tagaküljel puust nõukogude perioodi eeskoda. Verandal on rombikujuliste klaasidega aknad ning klaasuks. Hoonel on valged lubivärviga markeeritud nurgaliseenid ja valge vöö viilukülgedel. Katuse all kulgeb profileeritud karniis, kusjuures poolkelba all viiludel on karniis puust. Viiludel on madal ümarkaarne nišš, millesse on paigutatud nõukogudeaegne aken. Eluruumide aknad pärinevad nõukogude ajast. Akende ümber on valged krohviraamid.

Mõisa valitsejamaja on ehitatud 19. sajandi I poolel.