Mälestise nimi Tähtvere mõisa ait-kuivati, 19. saj

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

19. sajandil ehitatud ait-kuivati kuulub Tähtvere mõisa ajaloolisse kompleksi, olles iseloomulik näide mõisasüdame hoonestusest ja historitsistlikust majandushoonete arhitektuurist.

Mälestise kirjeldus

Hoone on oja kaldale ehitatud mitmeosaline ja mitmefunktsiooniline kõrge kiviehitis, mida algselt kasutati ait-kuivatina. Maakividest ja tellistest krohvitud seinu ilmestavad liseenid, tjuudorkaarega nišid koos selle sees oleva ristküliku kujulise niši ning ülaosas oleva rombikujulise nišiga. Oja poole on suunatud kolme samba ja kolmnurkviiluga portikus. Hoonel on nõukogude ajast pärinevad aknad ning kahetiivalised uksed (väravad). Ka eterniitkatus pärineb nõukogude ajast.

Tähtvere mõisa ait on ehitatud 19. sajandi II pooles.