Mälestise nimi Elva raudteejaama abihoone, 1900.-1903. a

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Raudteekompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Abihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Ajastu raudteearhitektuurile iseloomulik hoone jaamahoonete kompleksis. Mälestise tunnuseks on hoone algupärane välisilme, algupärased ehituskonstruktsioonid ja piirdetarindid

Kirjeldus

Väike, hästi proportsioneeritud kelpkatusega puithoone, mille fassaadid kujundatud eri tüüpi profileeritud fassaadilaudisega. Ehitise seinapind on dekoratiivselt esile tõstetud vahvärgi abil liigendatud lõikudeks ja horisontaalvöönditeks. Räästaalune seinavöönd on vooderdatud kalasaba-, keskmine rõht- ja alumine püstlaudisega. Keskvööndit eraldab madalaimal asuvast peenelt profileeritud rõhtliist. Nurkades ja pikikülgede keskel asetsevad profileeritud puitpiilarid päädivad kapiteelitaoliste nikerdatud ehisdetailidega. Katuseräästast ääristab peenekoeline puitpits. Sissepääsuava perroonipoolsel küljel. Lai ukseava on suletud, aknad hilisemad.
(Eesti raudteearhitektuuri inventeerimine, kunstiteaduse üliõpilased Martin Jänes ja Urmas Oja . Tall. 2004)