Mälestise nimi Alatskivi mõisa tallid, 19. saj
Mälestise vana number K

Menetleja: Muinsuskaitseameti Lõuna-Eesti järelevalveosakonna juhataja, Reelika Niit

Mälestise tunnus

19. sajandi teisele poolele iseloomulikud mõisa abihooned ajaloolises mõisakompleksis. Mälestise tunnuseks on rajatise ja hoonete algupärane plaanistruktuur ja välisilme ning säilinud arhitektuursed kujunduselemendid, ehituskonstruktsioonid ja muud algupärased ehitiseosad.

Mälestise kirjeldus

19. sajandist pärinevad krohvimata tellistest tallihooned, mis moodustasid varem suurema, osalt kahekorruselise hoonetekompleksi. Praegu on paremini säilinud kolm siseõue ümber orienteeritud hoonet, millel säilinud osaliselt kinniehitatud lukukividega kaaravad ja massiivne räästakarniis. Külgmisel hoonel on põhimahust kõrgem nurgapaviljon, mis kaetud kelpkatusega.

Tallid on ehitatud 19. sajandi viimasel veerandil.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestiste ühine kaitsevöönd on määratud Kultuuriministri 13. juuli 2006. a käskkirjaga nr 218 "Kultuurimälestistele kaitsevööndite määramine" (RTL, 26.07.2006, 59, 1086) vastavalt lisatud skeemile (Lisa 3).