Mälestise nimi Alatskivi mõisa teenijatemaja, 19. saj
Mälestise vana number K

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Teenijatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Teenijatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mälestis on piirkonna suurimasse mõisaansamblisse kuuluva eluhoone iseloomulik näide, mis oma hästisäilinud algupärase ilmega peegeldab 19. sajandile iseloomulikke ehitustraditsioone.

Kirjeldus

Alatskivi mõisa teenijatemaja on viilkatusega, krohvitud ja värvitud kiviehitis. Hoonel on säilinud algupärane hoonemaht, arhitektuursed kujunduselemendid ja ehituskonstruktsioonid.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Tartu maakonnas, Alatskivil, Tartu maantee ääres, moodustades ühtse hoonete ansambli mõisa ait-kuivati ja valitsejamajaga.

Ajalugu

19. sajandi lõpus kujunes Alatskivil välja tähelepanuväärivalt terviklik maastikulis-arhitektuuriline mõisaansambel kauni lossi, kõrvalhoonete ning pargiga. 1920. aastal koostati mõisahoonete nimekiri, milles on loetletud üle 100 ehitise. Tänaseks on hulk hooneid hävinud või ümber ehitatud.

Allikad

Tammert, Raigo jt (1990). Restaureerimise kontseptsioon. Alatskivi puhkuse ja ravi kompleks. Peahoone. Tall-tõllakuur. Juustuköök. Kasutamisettepanek. Köide I. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiiv P-9256