Mälestise nimi Luunja mõisa viinaköök, 19. saj

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinaköök, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mõisaansamblisse kuuluv majandushoone, millel on säilinud algupärase ilmega hoonemaht ning kõik selle säilinud algupärase kujuga hooneosad, arhitektuursed kujunduselemendid ja ehituskonstruktsioonid.

Mälestise kirjeldus

Luunja mõisa viinaköök on keskmise suurusega lihtne ja liigendamata kivihoone, seinad krohvitud. Hoone on ühekordne, kuid osaliselt väljaehitatud lakakorrusega. Ehitist kattis algselt kõrge poolkelpkatus, mis hiljem asendati viilkatusega. Hoonel olid algselt väikesed aknaavad, kuid hiljem lisati ka kõrgemaid aknaid, mis kaeti lamedate kaartega. Hoonet on ümber ehitatud ka Nõukogude perioodil.

Mälestise ajalugu

Viinaköögi algne hoone pärineb tõenäoliselt 19. sajandi algusest. 19. sajandi lõpul ehitati see tunduvalt suuremaks.

Kaitsevööndi ulatus

"Kultuurimälestistele kaitsevööndite määramine" Kultuuriministri 19. detsember 2006 a. käskkiri 388 (RTL, 05.01.2007, 1, 13)

Tartu Postimees 23.02.2015, Vilja Kohler "Luunja viinaköök vabaneb noorest metsast"