Mälestise nimi Luunja mõisa moonakatemaja, 19.-20. saj

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Moonakatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Moonakatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Mõisatööliste elamu, 19. sajandi mõisaarhitektuuri ja selle hooneliigi iseloomulik näide. Mälestise tunnuseks on hoone ja selle osade algupärane välisilme plaanilahendus ja ruumistruktuur, säilinud algupärased ehituskonstruktsioonid, arhitektuursed kujunduselemendid ja detailid.

Mälestise kirjeldus

Suur H-kujulise põhiplaaniga kahekorruseline kivihoone, mille põhikorpusega risti asetsevad tiibhooned on kaetud kelpkatusega. Katusekatteks on olnud laast, mis hiljem asendatud eterniidiga. Seinad on laotud maakividest, kivide põsed ulatuvad krohvipinnale, krohv kohati pikitud kivikildudega. Korruste vahel on lai tellistest krohvimata vahevöö, nurgad laotud krohvimata tellistest laia kvaaderliseenina. Ka aknad omavad tellisääriseid, algupärased aknad on ollnud 8-ruudulised. Hoone on historitsistlik ja pärineb 19. sajandi teisest poolest.

Moonakate maja on ehitatud 19. sajandi II pooles.