Mälestise nimi Mäksa mõisa peahoone 18.-19. saj
Mälestise vana number K

Tähelepanuväärse arhitektuuriga ajaloolise Mäksa mõisa peahoone.

Mälestise kirjeldus

Mäksa mõis on kahekorruseline poolkelpkatusega kuubitaolise üldkujuga barokne kivist hoone, mis on valminud 18.-19. sajandi vahetusel. Hilisem juurdeehitus on järelklassitsistlike fassaadilahendustega.

Härrastemaja on ehitatud 18.-19. sajandi vahetuse paiku.
Mäksa mõis (saksa k. Mäxhof) pärineb keskajast ning seda on esmamainitud 1555. aastal. Mõis on saanud oma nime tollaste omanike Meckside järgi.
Hiljem käis mõis käest kätte. Pärast Põhjasõda on ta kuulunud nii Schübteritele, von Loewensternidele kui ka von Essenitele. Mõisa viimane omanik enne 1919. aasta võõrandamist oli Otto von Essen.
Enne Teist maailmasõda kuulus hoone Kaitseliidu Tartu malevale.