Mälestise nimi Mäksa mõisa v. Essenite hauakabel, 19. saj

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kabel, Sakraalkompleks, Kabel, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19. sajandi historitsistliku kalmistuarhitektuuri iseloomulik ja hästi säilinud näide mõisakompleksis. Mälestise tunnusteks on hoone algupärased põhikonstruktsioonid, ruumistruktuurja välisilme, sealhulgas fassaadielementide kujundus ja säilinud fassaadiviimistlus, mis koos hoonet ümbritseva kalmistu ja alleedega moodustab osa ajalooliselt Mäksa mõisakompleksist.

Mälestise kirjeldus

Historitsistlik telliskabel, mille fassaadipinnad on krohvitud ja kujundatud krohvile maalitud tellisfaktuuriga. Esi- ja tagafassaadi viiluväljad on kujundatud valgeks krohvitud profileeritud karniisi ja selle all telllistest laotud hammaslõigkeornamendiga, külgedel kahelpool gooti teravkaarava fassaadipinnast kergelt eenduvad krohvitud pilastrid. Külgfassaadil niśśides ristikujutised. Kabeli ümber on mõisnike perekonnakalmistu, mida ümbritseb maakivist ja tellistest piirdemüür.

Hauakabel on ehitatud 19. sajandil.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri 21. juuni 2006.a. käskkirjaga nr 208 (RTL, 04.07.2006, 52, 967) kehtestatud mälestiste nr 7217, 7218 ja 7219 ühine kaitsevöönd vastavalt lisatud plaanile.