Mälestise nimi Kaagvere mõisa teenijatemaja, 19. saj
Mälestise vana number 251K

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Teenijatemaja, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Teenijatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19. sajandi mõisaarhitektuuri väljapaistev näide. Mälestise tunnusteks on terviklikult säilinud algupärane välisilme ja 19. sajandist pärinevad ehituskonstruktsioonid, sh. harvaesinevalt suure sildega massiivsest puidust vahelae ja katusekonstruktsioonid.

Kirjeldus

19. sajandi keskpaigast pärinev suur kahekorruseline ja kõrge poolkelpkatusega krohvimata maakivist mõisahoone, mille fassaadidel suured teravkaarsed aknaavad ja kivikildudest mosaiigina laotud dekoratiivseid kujundeid. Hoone on avara pööningukorrusega ja osaliselt kellerdatud. Vahelaed on massiivsetel puittaladel.

Hoone on ehitatud 19. sajandi keskpaigas.