Mälestise nimi Kaagvere mõisa valitsejamaja, 19. saj

Mälestise tunnus

18. sajandi või 19.sajandi alguse arhailise mõisahoone-elamu näide mõisakompleksis. Mälestise tunnusteks on hoone algupärane välisilme ja ruumistruktuur, algupärased katuse ja vahelaekonstruktsioonid, algupärasedavatäited ning muud säilinud kultuuriväärtusega hooneosad ja detailid.

Mälestise kirjeldus

Hoonel on kõrge poolkelpkatus puitkandjatel. Hoonel on krohvitud kiviseinad, kelbaviiludel profileeritud krohvkarniisid. Põhiplaanilt on hoone jaotatud neljaks kambriks mis grupeeruvad keskteljel paiknenud eeskoja ja mantelkorstna ümber. Hoonel on säilinud profileeritud vertikaalinpostidega 12 ruuduga aknad koos sepissulustega, mille raame on osaliselt uutega asendatud. Säilinud on ka algupäraseid ja hilisemaid tahveluksi, puitpõrandaid jm kultuuriväärtusega detaile ja hooneosi. Hoonet on 1920-30 ja 1950-60. aastatel ümber ehitatud, juurde ehitatud hoovipoolne eeskoda ja uue õppekorpusega ühendav galerii, mis on amortiseerunud.

18. sajandi teisest poolest või 19. sajandi algusest pärinev arhailine elamu.