Mälestise nimi Kaagvere mõisa kelder, 19. saj

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19. sajandi mõisakompleksile iseloomulik maakivist abihoone mõisahoonete kompleksis. Mälestise tunnusteks on hoone algupärane välisilme, säilinud algupärased ehitiseosad ja arhitektuursed detailid.

Mälestise kirjeldus

19. sajandi keskelt või teisest poolest pärinev väike mõisa abihoone, mille seinad laotud maakivist, avade raamistus ja sillused tellistest. Hoonel on tugevalt üleulatuv madala räästaga viilkatus. Sarikaotsad on profileeritud, kirdepoolsel otsaviilul avatud sarikapaar. Kirdepoolse katuseviilu all on rombikujuliselt profileeritud diagonaallaudisega uks, lõunaküljel lihtsam kahe poolega lakaluuk. Keldriuksed on põõnaga lauduksed sepishingedel. Keldriakendel on säilinud algupärased aknalengid sepissulustega. Keldris on kolm keldriruumi, millest külgmistel ruumidel on tellistest silindervõlvid ja keskmisel ruumil I-taladele toetuv tellistest lamevõlv.

Hoone on ehitatud 19. sajandil.