Mälestise nimi Rannu mõisa ait, 19. saj
Ehitisregistri ehitis Barbara külakeskus (104032057)

Mälestise tunnus

19. sajandi mõisaarhitektuuri majandushoone ilmekas näide, millel säilinud algupärased ehituskonstruktsioonid ja arhitektuurne vormistus.

Mälestise kirjeldus

Pikk krohvimata maakiviehitus. Hoonet katab seintest kõrgem poolkelpkatus, katteks S-kivi. Katuseräästad külgedel laiad ja profileeritud puitkarniisidega. Hoone esifassaadi keskosa on peaaegu kogu ulatuses sügava ulualusega, mille ees 5 arkaadiga kaaristu. Kaared on tugevate tellissillutistega, kõrge kaarega ja pealt lukukiviga. Kaarte kannad toetuvad neljatahulistele jõulistele tellissammastele. Üks arkaad on kinni laotud ning seal tänapäeval kõrge kaarega suur uks. Fassaadi vasakul tiival on madal kaarpetik, millel kõrge kaar. Hoone keskel on tugevatele konsoolidele toetatud ulgtaladega eendatud väljaehitus, milles lakaluuk. Kõik avad, arkaad ja petikud on ääristatud tellistega.
(V.Ranniku, 1978)

Klassitsistlik hoone pärineb arvatavalt 19. sajandi teise poole algusest.