Mälestise nimi Paaslangi vesiveski hoone veskitammiga, 19.-20. saj

Ehitised, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Veskihoone, Vesiveski, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Paaslangi vesiveski hoone veskitammiga on ajastule iseloomulik tööstushoone näide.

Mälestise kirjeldus

Vesiveskil on pinnasereljeefi tõttu külgedel erinev korruselisus. Hoone seinad on tellistest ja palkidest. Tehnoloogia on ilma tõstukita. Hoone katus ja ülemine korrus, mis hävisid tulekahjus 1950. aastal, on taastatud. Veskitamm on maakividest.

Mälestis asub Tartu maakonnas, Koruste külas, Rõngu jõe ääres.

Mälestise ajalugu

Paaslangi talule kuulunud vesiveski hoone veskitammiga on ehitatud mitmes järgus, valmis 20. sajandi alguses. Hoones olid jahuveski ja villavabrik.

Allikad

Suuder, O. (1986). Eesti vesiveskite inventeerimine. Tartu rajoon, Paaslangi vesiveski. Muinsuskaitseameti arhiiv A-1816
Tuvikene, Mikk (2015). Vana-Tartumaa vesiveskite tehnilise seisukorra hindamine, parandus- ja kasutusettepanekud. Magistritöö tööstus- ja tsiviilehituse erialal. Tallinna Tehnikaülikool Tartu Kolledž.