Mälestise nimi Vana-Kirepi mõisa peahoone, 18.-19. saj
Mälestise vana number 270K

Mälestise tunnus

18. sajandi ja 19.sajandi alguse Lõuna-Eesti mõisaarhitektuurile iseloomuliku väikemõisa puidust härrastemaja hästi säilinud näide.
Mälestise tunnusteks on hoone säilinud välisilme, asendi- ja plaanilahendus, kõik säilinud algupärased hooneosad, ehituskostruktsioonid, detailid ja viimistluskihid nii eksterjööris kui interjööris.

Mälestise kirjeldus

Pikk madal kõrge poolkelpkatusega ühekorruseline puithoone, millel laastukattega katus ja seinte katteks lai rõhtlaudvooder. Hoone nurgad on kaetud laiade vertikaalsete kattelaudadega, mille pinnad on tahvliteks jaotatud. Hoone esifassaad vasakul tiival on kergelt taandatud moodustades kitsa räästaaluse. Parema tiiva hooviküljel on kahekorruseline puidust tiibehitus. Aknad on võrdlemisi suured, vertikaalimpostidega ja 6-ruudulised, paiknevad ebaühtlaste vahedega ja on varustatud luukidega. Esifassaadi paremal tiival peasissekäigu ees on viilkatusega puitveranda kolmel küljel neogooti raamistuses akendega. Hoone pärineb tõenäoliselt 18. sajandist või 19. sajandi algusest, veranda ja hoovitiib 19. sajandi keskelt või teisest poolest. Ruumijaotus on anfilaadne. Säilinud on siseseinte ja lagede korhvviimistlus, laudpõrandad, ühe- ja kahe poolega aaderdatud tahveluksed, uste hinged, lukud ja käepidemed, valgetest glasuurpottidest ahjud ja kamin.

Mälestise ajalugu

Hoone on ehitatud mitmes järgus, üldkavatis on rajatud 18. sajandi lõpul ja 19. algul ning hoone on oma praeguse ilme saanud 19. sajandi II pooles.