Mälestise nimi Valguta mõisa ait, 19. saj
Mälestise vana number 269K

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

19. sajandi esimese poole mõisaarhitektuuri iseloomulik näide. Mälestise tunnuseks on hoone 19. sajandi mõisaarhitektuurile iseloomulik välisilme ja ruumistruktuur ning säilinud algupärased ehituskonstruktsioonid, viimistluskihid, hooneosad ja detailid.

Kirjeldus

Suur viilkatusega telliskivist ja krohvitud aidahoone millel lisaks põhikorrusele on täiskeldrikorrus. Fassaadid on krohvitud, otsaviiludel on kiiremotiiviga petikkaaravad. Katusekonstruktsioon ja pööningu vahelagi on tahutud palkidest puitkonstruktsioonis. Keldritel on massiivsed neljatahulistele sammastele toetuvad ümarkaarsillustega tellisvõlvid. Keldripääs on pargipoolsel hooviküljel.

Ajalugu

Samas asukohas on ait olnud juba 19. sajandi keskpaigas, hoone sellisel kujul on ehitatud 19. sajandi teises pooles.