Mälestise nimi Kukulinna mõisa peahoone, 19. saj
Mälestise vana number 253K

Mälestise tunnus

Historitsistliku puithärrastemaja tähelepanuväärne näide. Mälestise tunnusteks on hoone hästi säilinud algupärane välisilme, ruumistruktuur ja plaanilahendus, kõik säilinud algupärased ehituskonstruktsioonid, ehitiseosad, detailid ja viimistluskihid nii eksterjööris kui inrerjööris.

Kirjeldus

19. sajandist pärinev historitsistlik puithärrastemaja, mis ümberehitatud vanemast puidust peahoonest. Vasakpoolne hoonetiib on kahekorruseline. Fassaadid on romantilise neogooti stiilis välisdekooriga, kaitsetorne imiteerivad poolsambad, viilul ehistornid, saalil gootipärased teravkaaraknad. Hoones on säilinud 19. sajandi teisest poolest pärinev ruumistruktuur, pearuumide interjöörielemendid, sh. lagede krohvviimistlus, kaks valgetest glasuurpottidest historitsistlikku kahhelahju. Põhihoone on lihtne, ühekordne puitehitis, mis kaetud viilkatusega, aknapiirete ja päisliistude kujunduses kasutatud neogooti elemente. 1930. aastail tehti härrastemaja S-poolsele otsale, osaliselt varasema abihoone müüridele kahekorruseline kivist juurdeehitis mis on hiljem rekonstrueeritud.

19.s. II p või Knorringite ajal ehitati vana puidust härrastemaja ümber suvitusmõisaks.