Mälestise nimi Saadjärve mõisa ait-kuivati, 19.saj.

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait-kuivati, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Mälestise tunnus

19. sajandi mõisaarhitektuuri eri etappidel ehitatud majandushoone näide, millel säilinud algupärane arhitektuurne vormistus ja ehituskonstruktsioonid.

Kirjeldus

Ait on massiivne krohvimata maakiviehitus. Valitud maakivide vahesid on dekoreeritud kivikildudega. Hoonet katab seintest kõrgem kelpkatus, millel lai profileeritud räästakarniis külgfassaadis ja poolviilu kelbakolmnurga all. Hoone nurgad on kujundatud krohvitud jõuliste rustikkvaadritega. Avad ääristatud laiade krohviraamistustega.
Aidast tulemüüriga eraldatud kuivati on samuti laotud lõhutud maakividest. Üldilmelt historitsistlik, avad ja nurgad markeeritud punaste tellistega, mis hambuvad plokkidena. Hoonet katab viilkatus, räästa all profileeritud karniis, mis viilude all krepitud. Viilude tippudes kitsad kõrged astmikviilud.

Ajalugu

Klassitsistliku laadiga ait on ehitatud ilmselt 19. sajandi algul, historitsistlik kuivati sellele juurde 19. sajandi lõpul.
(V. Ranniku. Mõisate esialgne ülevaade. Tartu rajoon. 1978)