Mälestise nimi Saadjärve mõisa härjatall, 19.saj.

Menetleja: Muinsuskaitseameti Lõuna-Eesti järelevalveosakonna juhataja, Reelika Niit

Mälestise tunnus

19. sajandi esimese poole mõisa majandushoone ilmekas näide mõisakompleksis. Mälestise tunnuseks on hoone algupärane välisilme ja plaanistruktuur, algupärased ehituskonstruktsioonid, arhitektuursed detailid, viimistluskihid ja muud algupärased hooneosad nii eksterjööris kui interjööris.

Mälestise kirjeldus

Suurem, arvatavasti 19. sajandi esimesest poolest pärinev krohvitud kiviseintega mõisa majandushoone, millel kõrge poolkelpkatus, idapoolsel hooneküljel ja lõunapoolsel otsaküljel on kaaravad, millel kahe poolega diagonaallaudisega kaetud massiivsed uksed sepishingedel.

Saadjärve mõisa härjatall on ehitatud 19. sajandi I poolel.