Mälestise nimi Somma kõrtsihoone, 18.-19. saj

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Kõrtsikompleks, Kõrtsihoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Kõrtsihoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

Algupärasel ja ehedal kujul säilinud kõrtsihoone, klassitsistliku maa-arhitektuuri väljapaistev näide. Mälestise tunnusteks on hoone algupärane välisilme ja ruumistruktuur ning kõik säilinud algupärased ja vanaemad ehituskonstruktsioonid, detailid ja kujunduselemendid nii eksterjööris kui interjööris

Kirjeldus

Arhailine kõrge poolkelpkatusega kõrtsihoone, esiküljel massiivsetele ümarsammastele toetuv ulualune. Hoonel on osalt maakivi- ja osalt tellisseinad, mis krohvitud. Krohv on koreda töötlusega, vaid avade ümbruses on krohv siledam ja moodustab dekoratiivseid elemente. Lõunapoolsel otsaküljel on võlvitud kahe poolega väravaava millel pilastritega krohvraamistus. Esiküljel on kaks madalat segmentkaarava, millel lukukiviga krohvraamistus. Hooviküljel on krohvimata tellisseinad ja põhjapoolsel otsaküljel maakivist tugipiit. Põhjapoolsel otsaküljel on kelp asendatud katuseviiluga, mis kaetud ookritooni rõhtlaudisega. Kõrtsitoa sissepääsu ees kahe samba vahel on puitsammastega eeskoda pööningule viiva puittrepiga. Sein ookrivärvi laudisega, vanad aknad alaosas 4 ruuduga, ülaosas kolmeks jaotatud. Hoone ruumistruktuur on valdavalt säilinud algupärasel kujul, siseseinad on krohvitud. Hoone võib pärineda 18. sajandi lõpust või 19. sajandi algusest.

Kõrtsihoone on rajatud 19. sajandi I poolel.