Mälestise nimi Vara mõisa park, 19. saj
Mälestise vana number K

Vabakujundusliku pargi tüüpiline näide.

Mälestise kirjeldus

Suhteliselt suur 7,8 ha park asub tasase reljeefiga põllumaade keskel. Stiilse kujundusega vabakujulise pargi territoorium on samuti tasane. Esiväljak on piiratud ringteega, millele on suunatud Kaarli kõrvalmõisa suunalt sirge sissesõidutee. Pargist väljub küljele teine kilomeetri pikkune sirge tee, mis läheb läbi Hundimetsa Alajõe kõrvalmõisani ja mis on ääristatud lehise-pärnaalleega. Peahoone tagune ala on samuti vabakujunduslik, millest pool on tiheda istutusega, pool avaram, pargiaasade ja puudegruppidega kujundatud osa.
Lehtpuudele on kontrastiks istutatud lehiseid, nii üksikult kui ka gruppidena.
Domineerivateks liikideks on harilikud pärnad ja lehised. Rohkelt esineb ka harilikku vahtrat, harilikku tamme, mõned seedermännid, harilikku kuuske. Tähelepanuväärseteks puudeks võib pidada suuri vanu lehiseid ja tammesid.
(Pargiankeet. 2002)

Park on rajatud 19. sajandil.