Mälestise nimi Vara kirik, 1855.a.
Ehitisregistri ehitis Kirik (104039193)

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna ajastu tüüpiline sakraalhoone.

Mälestise kirjeldus

Kavatiselt lihtsale ristkülikulisele pikihoonele liitub idaosas käärkamber (ehitatud 1865). Lääneküljel on puust nelinurkne haritorn, tuulelipul aastaarv 1854, kirikukell aastast 1736. Pikihoonel on mõlemal küljel viis paari kergelt teravkaarseid aknaid. Interjööris lame krohvlagi, idaosas neogooti stiilis kolmeosaline altarikapp. Altarimaal "Kristus ristil" (originaal 1848, F. Moritz, varastatud 1990; selle asemel H.Tuksami 1990.a. maalitud samasüžeeline maal)
(Eesti Arhitektuur, K. Kodres)

Mälestise ajalugu

Brigittale pühendatud kabel rajati orduajal, esmamainimine 1669. 19. sajandiks oli vana puukirik hävinud ning 1854-1855 valmis krahv Sieversi eestvõttel praegune kivikirik.