Mälestise nimi Vara kirikuaed

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Vara kirikuaed on piirkonna olulist sakraalhoonet ümbritseva kirikuaia iseloomulik näide.

Mälestise kirjeldus

Kirikuaed ümbritseb Vara kirikut. Kirikuaias kasvavad mitmed puud, teiste hulgas Vara tamm, mida peetakse muistseks ohvripuuks.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis asub Tartu maakonnas, Kuusiku külas ning on Kaarli-Ätte teelt kergesti vaadeldav ja ligipääsetav.

Mälestise ajalugu

Birgitale pühendatud katoliiklik kabelihoone oli puidust ning hävis 19. sajandiks. Aastatel 1854-55 valmis vana kiriku asemele uus kivist kirik.

Allikad

Raam, Villem (toimetaja) (1999). Eesti arhitektuur. Tartumaa, Jõgevamaa, Valgamaa, Võrumaa, Põlvamaa. Tallinn: Valgus