Mälestise nimi Võnnu kirikumõisa peahoone, 19. saj
Ehitisregistri ehitis Pastoraat (104032335)

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Elamu, Pastoraat, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Pastoraat, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Mälestise tunnus

19. sajandile iseloomulik kirikumõisa peahoone. Mälestise tunnusteks on algupärane välisilme ja ehituskonstruktsioonid.

Mälestise kirjeldus

Ühekordne keskmise suurusega krohvitud kivihoone. 20. sajandi II pooll on lisatud katusekorrus. Hoonet katab poolkelpkatus, millel lai astmelise profiiliga räästakarniis. Hoone esikülje paremal tiival kitsas juurdeehitus. Hoone taga väike, ühepoolse kaldega katusega kaetud väljaehitus, mis tõenäoliselt hilisem. Aknad on suured ja kõrged. Sissepääs hoonesse paremalt tiivalt. Ruumid paiknevad põhiosas anfilaadsüsteemis.

Hoone on ehitatud 19. sajandi I poolel.
(V. Ranniku. ENSV mõisate esialgne ülevaade. Tartu rajoon. 1978)