Mälestise nimi Uhti kõrtsihoone, 19. saj
Ehitisregistri ehitis Ateljee-Töökoda (120251932)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Kõrtsihoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

19. sajandi ühe talliga väikese kivikõrtsi näide.

Mälestise kirjeldus

Uhti kõrts, ka Valge kõrts paistab silma nägusate proportsioonide ja detailide poolest. Pikkus 27 meetrit, laius 13 m. Kõrge viilkatusega, klassitsistliku fassaadiga. Eluruumide osa ees on kahe lihtsa paarissamba ja kahe üksiksambaga ulualune. Kaksikaknad on varustatud põõnadel püstlaudadest luukidega. Talliväravad, mis on madalas segmentkaarses avas, on ruut-kalasabamustris voodriga. Talliseina kaunistavad kolm madalpindset petikkaarnišši. Üldlahendust rikub kõrtsi eluosa otsa ehitatud nüüdisaegne elamu.
(Eesti Arhitektuur, K. Aluve)

Paikneb Tartu-Võru mnt. ääres, Kambja tee otsas 11 km Tartust

Mälestise ajalugu

Paikneb Tartu-Võru maantee ääres, Kambja tee otsas 11 kilomeetrit Tartust, kus kõrts oli juba 18. sajandil. Praegune kõrtsihoone pärineb 19. sajandi esimesest poolest.