Mälestise nimi Laelühter, 18.saj. II pool (pronks, kristall)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Lauavalgusti.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui Eestis unikaalne ajastule iseloomuliku kunstilise kujundusega valgusti klassitsismiajast 18. sajandi lõpust

Rohke dekooriga suurejooneline klassitsistlik laevalgusti

Muinsuskaitse all alates 1973 – vabariikliku tähtsusega kunstimälestis nr. 1260

Üheksa aastat enne Antsla-Kraavi õigeusukiriku tegevuse lõppemist Võru Rajooni TSN TK poolt kirikust ära viidud, üle antud TÜ Klassikalise Muinasteaduse Muuseumi ajutisse kasutusse (vt. akt. 4. märtsi 1977 akt Muinsuskaitseametis); restaureerimisjärgselt paiknes TÜ rektori kabinetis. Rektor Peeter Tulviste initsiatiivil tagastatud Kraavi kirikusse 2. aprillil 1996.

Materjal: pronks, kristall.
Tehnika: hõbetatud, kullatud, monteeritud, valatud.
Autor, valmistamise koht: Fischer
Dateering: 18. sajandi lõpp (?)
Mõõtmed: kõrgus ca 177 cm, Ø ca 180 (Ø haaradeta ca 120 cm), delfiini kõrgus ca 30 cm, ehisvaasi kõrgus ca 27 cm, balusternupu kõrgus ca 6 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): kangasvaniku siseküljel graveerituna: FET. S. I. A.. FISCHER
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): tugevasti defektne enne restaureerimist 1977 Riiklikus Ermitaažis (S. Smirnov; vt. akt Muinsuskaitseametis); kristallripatseid puudu
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Rohke dekooriga suurejooneline klassitsistlik laevalgusti,
kaherealine: kummaski reas 5 lühikest keerdvarrelist haarapaari; kummagi krooni kaunistuseks 10 kangasvanikut; kroone ühendab viis ümarplastilist patineeritud delfiini; tipneb viie kroonlehega õietupe kohal kõrguvate kaarjate „sulgedega“. Ei ole kirikuvalgusti tüüpi; päritolu teadmata. Seadistatud elektrivalgustusele (juhtmed kinnitatud peene traadiga).