Mälestise nimi Kroonlühter neljateistkümne tulega, 19.saj. II pool (messing, hõbetatud)
Mälestise vana number 21.III 12 a-27

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti, Laevalgusti.

Mälestise tunnus

Tööstusliku tarbekunsti näide 19. saj lõpus ja 20. saj alguses Peterburist ja Moskvast levitatud kataloogikaupade seast.

Muinsuskaitse all alates 1988

Tehnika: hõbetatud, perforeeritud, stantsitud.
Dateering: 19. saj lõpp või 20 algus
Mõõtmed: läbim u 75 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): kroonlühtri 12 tuld on kohaldatud elektrile, tulesid hoiavad stiliseeritud taimeväätidest haarad. Tulede pesasid ümbritsevad kaunistused ja iga haara otsas olevad õiekujulised ripatsid on ažuursed. Haarad kinnituvad lühtri keskosas olevale ažuursele sõõrikujulisele kaunistusel. Viimasele on kinnitatud veel 6 küünlapiipu. Lühtri tüves moodustub mitmetahulisest balustrist, silindrist ja paisutusest (igal tahul medaljon), allosas lõpetab tüvese ketas. Lühter tipneb ristiga. Kroonlühter on tüüpiline näide Peterburist ja Moskvast levitatud kataloogikaupade seast 19. saj. lõpus ja 20. saj. alguses.
Koostas: Mari-Liis Paaver, kunstiteadlane