Mälestise nimi Käsilühter, 19.saj. II pool (messing, kullatud, email)
Mälestise vana number 21. III 14 a

Menetleja: Muinsuskaitseameti kunstimälestiste peainspektor, Ülle Jukk

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Valgusti.

Mälestise tunnus

Õigeusu kirikule omane massiliselt toodetud kunstilise kujundusega liturgiline ese, mida levitasid Peterburi ja Moskva kaubakataloogid 19. saj lõpus ja 20. saj alguses.

Muinsuskaitse all alates 1988

Materjal: messing, email.
Tehnika: kullatud, maalitud.
Dateering: 19. saj lõpp
Mõõtmed: kõrgus 31 cm, haarade ulatus 17 x 16 cm, emailmedaljon 9 x 8 cm
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): käsilühtri 3 akantuselehtedest kaarjat haara kannavad igaüks ühte küünlapiipu ning kinnituvad ümarale pungisele. Haarad on kaunistatud graveeringuga, käepidemel on põimornament, mis allosas lõpeb sümeetrilise lehekujutisega. Käsilühtri ülaosas on 8-vihuline sakilise servaga kiirtepärg, mille keskosas on ovaalne medaljon ülestõusnud Kristuse ja ingli kujutistega. Medaljoni ümbritseb emailkaunistusega 8-otsaline (meenutavad poolikuid lehekesi, keskosas omakorda lillekujutis) pärg. Emailkaunistused valge, puna