Mälestise nimi Fr. R. Faehlmanni monument, V. Mellik, 1930 (pronks)
Mälestise liik kunstimälestis, ajaloomälestis

Kunst, Materjal, Metall, Kivi, Objekt, Skulptuur, Monumentaalskulptuur.

Tuntud arsti, keleteadlase ja kirjaniku mälestuse jäädvustamiseks püstitatud monument.

Kirjeldus

Hallist kohalikust graniitkivist tahutud sambal asetsev Faehlmanni pronksbüst. Sambal tekst F. R. /FAEHLMANN

Ajalugu

Monument avati Tartu Toomemäel Vana Anatoomikumi ees 18. mail 1930.aastal. Monumendi autor kujur Voldemar Mellik.

Meedia

Faehlmanni mälestuse jäädvustamise mõte tekkis 1926.a novembris Tartus peetud Eesti arstide päeval. Mõtte algatajaks oli professor H. Koppel. 1927.a. moodustati Tartus Eesti Arstide Seltsi ja Eesti Kirjanduse Seltsi poolt dr. Faehlmanni mälestuse jäädvustamise komitee, mille esimeheks valiti kirjanik K. E. Sööt. Komitee seadis endale 2 ülesannet: 1) korrastada Faehlmanni haud Raadi kalmistul ja 2) püstitada talle mälestussammas Toomemäel. Nende ülesannete täitmiseks otsustati rahva hulgas läbi viia korjandus. Kuna korjandusest laekus raha visalt, siis saadi 1928.a korrastada V. Melliku kavandi järgi vaid Faehlmanni hauaplats Raadi kalmistul ning esialgselt kavandatud mälestussamba püstitamine lükkus edasi 1930. aastasse. Ka ei saadud mälestussamba jaoks tellida esialgselt kavandatud Faehlmanni täiskuju, vaid piirduti rinnakujuga. Kuigi mälestussamba kavandi saamiseks kuulutati välja võistlus, ei rahuldanud võistlustulemused komiteed ja büst mälestussamba jaoks telliti kujur V. Mellikult. Faehlmanni kuju valati pronksi Tartu Põllutööriistade ja Masinavabrikus "Tegur" (tehas "Võit" eelkäija).