Mälestise nimi Haiglahoone Eha t. 6, 1945-1946
Ehitisregistri ehitis Elu- ja ärihoone (101013142)

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitusperioodid, 1940-1991.

Ilmekas näide funktsionalistlikust haiglahoonest, arhitekt Nikolai Kusmini loomingu näide.

Mälestise kirjeldus

Kolmekorruselisele kompaktse mahuga polikliiniku hoonele liitub hoovi pool madalam kahekorruseline lastepäevakodu hoonetiib. Eri funktsioonidega hooneosade omaette kasutamiseks on mõlemal omaette sissepääs ja trepikoda. Hoone nurki rõhutavad läbi kahe korruse ulatuvad risaliidid. Peafassaadi ilmestavad simsid ja erineva suurusega akende grupid. Fassaadid on kaetud tumedama faktuurkrohviga kombineeritud silekrohviga. Peamiste sissepääsude kohal ja külgrisaliitidel asuvad bareljeefid.

Mälestise ajalugu

Arhitekt Nikolai Kusmini (1906-1994) projekti järgi valminud polikliiniku hoone valmis 1949. aastal. Hoone arhitektuuris peegeldab eesti funktsionalismile omaseid võtteid. Valmimise järgselt asus hoonesse Balti Raudtee Eesti Raudteekonna Tallinna Lastepolikliinik. Täna tegutseb hoones Eesti Punase Risti Tallinna Selts.

Eha 8 ja Eha 8a kinnistud

Raam, V. (1993) Eesti Arhitektuur 1