Mälestise nimi Uus Raadiomaja Gonsiori t. 21, 1972. a.

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ehitusperioodid, 1940-1991.

1970ndate aastate modernistliku arhitektuuri stiilne näidis.

Kirjeldus

Uue Raadiomaja hoone koosneb kahest teineteist täienavast osast. 10 korruselist monteeritavatest raudbetoondetailidest ehitatud põhihoonet kasutatakse algsel otstarbel: Eesti Raadio tööruumidena või muudele firmadele välja üüritud kabinettidena. Ehitise kõrgust ja õhulisust rõhutavad pea- ja tagafassaadil ühtlaste vahedega pilastrid (valmistatud monteeritavast raudbetoonist).

Ajalugu

Uus Raadiomaja, projekteeritud arhitektide Ado Eigi ja Jüri Jaama poolt, on ehitatud 1972. aastal. Massehituse ja monteeritavate raudbetoonehitiste õitseajal on suudetud luua tavapäratult kerge ja õhulisena tundunud hoone, vaatamata piiratud konstruktsioonivõimalustele.

Gonsiori t. 21 krunt

- Suur ühine tele- ja raadiomaja ehitatakse kesklinnast välja

elu24 (Postimees) 11.07.2014, artikkel "Uue raadiomaja lahtiste uste päev lasi piiluda vastremonditud uhketesse ruumidesse"

Kirjandus

Maris Mändel; Kaarel Truu, Nõukogude modernismi restaureerimisest Tallinnas, Muinsuskaitse Aastaraamat 2014, lk 16-19