Mälestise nimi Elamu Gonsiori t. 25, 1937. a.

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Mälestise tunnus

Väikekorterite ehitusühingu „Tare“ tellimusel ning T. Mihkelsoni projekteeritud funktsionalistliku elamu näide.

Mälestise kirjeldus

5-korruseline keskkütte ja kahe liftiga korterelamu on ehitatud tellistest välis- ja kandeseintega, fassaade katab sile lubikrohv ja lubivärv. Sokli alumine osa on laotud puhta vuugiga paekivist, mida on kohati üle krohvitud ja värvitud. Elamu välistrepid on kaetud paekivist plaatidega. Hoone peafassaadi välisuksed on restaureeritud. Hoovifassaadi välisuksed on asendatud koopiatega, trepikodade aknad ja rõduuksed on restaureeritud. Trepikodades on säilinud originaalsed kivitrepid ja kiviparkett, puidust postkastid ning mõned originaalsed korterite uksed.
Fassaadile paigaldatud klaasist tahvel helilooja Lepo Sumera mälestuseks, kes on seal elanud.

Mälestise ajalugu

Gonsiori tänavale 1937. aastal Väikekorterite ehitusühingu „Tare“ tellimusel ehitatud viiekorruseline funktsionalistlik hoone. Projekti autor oli T. Mihkelson. Algselt oli hoonel ristkülikukujuline põhiplaan. Ehitusajal otstes lisati hoonele ärkliseinad. Projekti järgi kahe trepikojaga ja liftidega hoonel olid 2-, 3-, 4-, ja 5-toalised mugavustega korterid. Suure sahvriga köök, teenijatuba ja WC olid korterites paigaldatud ühtsesse plokki, eluruumid olid avarad, suurte akendega. 5-toalises korteris oli kamin. 1938. aastal tehti hoonele lisaprojekt koos väikse korrektuuriga. Samal ajal ehitati õues garaažihoone (arhitekt E.Lohk).
1940. aastal hoone natsionaliseeriti. 1941. aastal sai hoone katus suurtükitules kannatada. Hoone tagastati 1945. aastal korteriühistule, mis reorganiseeriti elamuehituslikuks kooperatiiviks, mis haldas hoonet kuni 1949. aastani.

Allikad

Junolainen, Merle (2014). Muinsuskaitse eritingimused. Tallinn Gonsiori 25 korterelamu katusekorruse väljaehitamiseks ja fassaadide korrastamiseks. Tallinna Kultuuriväärtuste Ameti arhiiv n9 8989.

Kaitsekohustuse teatis nr 1676