Mälestise nimi Al. Nevski kalmistu nn. punane kabel, 19.-20. saj.

Ajaloolise siselinna kalmistu koosseisu kuuluv sakraalehitis.

Kirjeldus

Tegemist on historitsistliku kabeliga Aleksander Nevski kalmistul. Punastest tellistest laotud madal nelinurkse põhiplaaniga kabelihoone on ilmekas kalmistu väikevorm, mille seinapindu ilmestab rikkaliku profileeringuga erineva kujuga tellistest akna- ning ukseavade ümbrustes. Kabelihoone asub paekivisoklik ning selle katuseäärsed seinapinnad igas küljes asub kaarjalt kujundatud ehisviil.

Ajalugu

Kabel asub siselinna kalmistu ajaloolisel Vene õigeusulitse matmispaigas. Juba 1775. aastal on rajatud Aleksander Nevski kalmistu, 1856. aastal ehitati kalmistule Aleksander Nevskile pühendatud väike kivikirik, mis hävis 1944. aasta märtsipommitamise ajal. Endise kiriku läheduses asub 19. sajandi lõpus rajatud kabelihoone.