Mälestise nimi Elamu J. Poska t. 53, 1880-1923

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

esinduslik historitsistlikus stiilis elamu 1880. aastatest. Arhitekt Nikolai Thamme loomingu näide.

Kirjeldus

Hoone paikneb madalal krohvitud paekivisoklil, seinad on rõhtpalkidest ja kaetud laia rõhtlaudisega ning rikkaliku sae- ja puitpitsdekooriga, katusekatteks valtsplekk (kohati tugevalt deformeerunud ja läbi roostetanud). Peafassaadil domineerib keskne trepikojatorn. Seinapinnad on rikkalikult liigendatud nii tagasiastete kui erimustrilise laudisega. Hoonel on kaks rikkaliku puitpitsiga varikatust.

Ajalugu

J. Poska t. 53 kinnistul paiknevad selle kvartali vanimad elamud, mis püstitati N. Thamme projekti (1887.a) järgi 1880. aastate lõpus. Krundi esimene omanik oli pagaritööstur Georg Stude. Hoone algne fassaad oli osaliselt ühekordne ja veranda väiksem. 1902. aastal laiendati II korrust nii peafassaadi pool kui hooviküljel. 1923. aastal kohandati hoone aastaringseks kasutamiseks ning insener P. Meyeri projekti järgi laiendati verandat. Kinnistu oli kuni nõukogude okupatsiooni alguse ja natsionaliseerimiseni perekond Stude valduses.

krunt J. Poska t. 53.