Mälestise nimi Elamu Kalevi t. 27, 1920.-1930. aastad

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Herbert Johansoni ja Eugen Habermanni projekteeritud ilmekas Tallinna tüüpi elamu näide.

Mälestise kirjeldus

2-korruseline, soklikorrusega hoone. Väikeste üürikorteritega kivitrepikojaga puitelamu esindab nn Tallinna-tüüpi maja tagasihoidlikumat versiooni - projektis olnud mansardkatuse asemel rajati lihtne viilkatus ning fassaad kaeti tagasihoidliku rõhtlaudisega. Sellisena on tema väärtus eelkõige osana linnaehituslikust ansamblist. Pööningukorruse korteris on väärtuslike detailidena säilinud ehitusajast pärinevad tahveluksed ja ümmargune glasuuritud kahlitest ahi.

Mälestise ajalugu

Elamu projekti on 1931. aastal koostanud H. Johanson (1884–1964) ja E. Habermann (1884-1944). Valmisehitatud hoone erineb mõnevõrra projektist. Soklikorrusel paiknenud äripinna sissepääs ehitati arvatavasti nõukogude ajal kinni ja sinna rajati keldrikorter. Vastavalt välisviimistluse projektile on hoonet korrastatud 2008. aastal. 2014. aastal ehitati välja elamu pööningukorrus.