Mälestise nimi Elamu Kalevi t. 33, 1920.-1930. aastad

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Erandlik krohvitud Tallinna tüüpi kortermaja ja arhitekt Eugen Sachariase loomingu näide.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on puidust püstplankseintega ja silikaattellistest trepikojaga ühtlaselt krohvitud Tallinna tüüpi kortermaja lahendusega, mille mitmed detailid nagu klaasitud välisuksed ja trepikojaakna ehispindade ornamentika, viitavad art déco-le ja traditsionalismile. Hoone sokliosa on kaetud terrassiitkrohviga. Fassaadi ilmestavad kergelt eenduva krohvipinnaga avarad aknad ning funktsionalismile tunnuslik terav ning jõuliselt eenduv räästas.

Mälestise ajalugu

Hoone projekti autoriks on Eugen Sacharias (1906–2002). Maja valmis 1934. aastal. Tegemist on Tallinna tüüpi hoone erandliku ühtlaselt krohvitud ning traditsionalismile ja art déco-le viitava lahendusega.

Allikad

Tallinna Linna Elamute Valitsus. (1989) Arhitektuursete väikevormide inventuur, Kalamajas. Kungla 18, Tõllu 14, Kungla 20, Leigeri 1, Kungla 22, Kalevi 33, Kalevi 31, Kalevi 29, Kalevi 27. TKVA Toimik N8-158