Mälestise nimi Elamu Kungla t 22, 1932. a

Menetleja: TLPA muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Timo Aava

Arhitekt Karl Tarvase looming, laialdaselt levinud Tallinna tüüpi elamu ilmekas näide.

Kirjeldus

3-korruseline kõrge kelpkatusega puithoone. Hoone on tüüpiline eeslinna kivitrepikojaga puidust üürimaja ehk nn Tallinna tüüpi maja. Elamul on kolmele korrusele lisaks katusekorrus (katusekatteks plekk) ja paekivist soklikorrus. Hoone peafassaad ja sissepääs on püstitatud Leigeri tänava poole. Hoone fassaadid on kesktelje suhtes sümmeetrilised, peafassaadi keskosas on silikaattellistest trepikoda esindusliku poolümar portaaliga ja profileeritud tahvlitega välisuksega. Leigeri tänavapoolsete I ja II korruse korterite arhitektuurseks aktsendiks on väljaulatuvad, fassaade kahe korruse kõrguses läbivad ärklid ja erikujuline laudvooderdis koos akendevaheliste puitliseenidega. Arhitektuurne lahendus oli projektijärgselt lihtne, hoone keskosas asuv kivist trepikoda sidus I ja II korrusel asunud nelja korterit, III korrusele oli projekteeritud kaks suurt korterit. 2013. aastal alanud renoveerimistööde käigus vahetati välja pehkinud fassaadilaudis ning säilitati ja korrastati kõik ehitusaegsed arhitektuuriajalooliselt väärtuslikud detailid ja väikevormid: tahveluksed (trepikojas ja korterite siseuksed), aknaraamid, uste käepidemed, aknakremoonid, ahjud, trepikoja keraamilistest plaatidest põrand, paeastmed ja metallrinnatisega käsipuu. Remonditi ka tagafassaadi välisukse varikatus. Lisaks elamule asub krundil puidust kuur.

Ajalugu

Elamu on projekteeritud 1932-1933. aastal arhitekt Karl Tarvase (1885-1975) poolt. Elamu katusekorrus on 2004. aasta projekti järgi välja ehitatud, mille käigus teostati ka katuse rekonstrueerimine. 2005. aastal on koostatud eelprojekt hoone keldrikorruse väljaehitamiseks ateljeepindadeks. Hoovile on 2011. aastal ehitatud uus piire, samal aastal on uuesti krohvitud sokkel. 2013. aastal koostati hoone fassaadi renoveerimise ehitusprojekt.