Mälestise nimi Liiva kalmistu kabel, 1935. a.

Menetleja: Tallinna Linnaplaneerimise Ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist, Diana Haapsal

Silmapaistev paefunktsionalismi näide, kabelihoone on projekteerinud Herbert Johanson.

Mälestise kirjeldus

Liiva kalmistu kabel on paefunktsionalismi näide. Lameda katusega tahukalise saaliosaga liitub ühel nurgal õpetajatoaga ja surnukambriga madalama tiib, teisel eri kõrgusi ühendav piirdega terrass. Masside paigutus on asümmeetriline, klaassein ja ümaraknad tagavad omapärase valgustuse ja seinapinna efektse liigenduse. Aknata otsaseinal (peafassaad) asetsevad metallrist ja katusel kell, mis olenevalt vaatekaugusest mõjuvad kordamööda. Hoone arhailine lihtsus taotleb ülevat rahu. Dekoor peaaegu puudub, vaid terrassi piirdel on palakaga leinaurn. Sisekujundus on lakooniline, tumeda talalaega.

Mälestise ajalugu

Tallinna Liiva kalmistu kabel valmis aastatel 1934-1935, üheaegselt kalmistu rajamisega. Kalmistu võeti kasutusele 1935.a. Kalmistu planeerimisega tegeles linnavalitsuse ehitusosakonna projekteerimisbüroo juhataja Herbert Johanson (1884-1964), kes projekteeris ka kalmistu hooned. Kabeli ehitus algas 1934.a sügisel ja valmis 1935. a. sügiseks.
Pärast Teist Maailmasõda olid kalmistu ja kabelihoone esmalt Tallinna linna Kommunaalmajanduse osakonna, alates 1951. a. Tallinna Linna Heakorratrusti, alates 1959. a. Tallinna Linna Matusetalituse Kontori valduses. Olulisemad remondid toimusid ajavahemikus 1959-1974.a. Sel perioodil ehitati tiibehitise lõunaküljel asuv endise õpetaja toa aken väiksemaks ja lõunaseina lisati veel üks aken. Tiibehitis poolitati vaheseinaga kaheks ruumiks. 1998.-1999. a. restaureeriti kabel Tiina Linna projekti alusel. Lõunaküljele lisatud aknaava likvideeriti ja vana aken avati osaliselt. Pärast 1998.a restaureerimist paigaldati hoonele uus tehaseplekist katusekate vana algupärase käsitsi valtsitud katusekatte peale. Sellega muutusid kabeli räästaste proportsioonid. 2018.a 3. detsembri varahommikul süttis kabeli katus. Tulekahju sai väidetavalt alguse prožektorijuhtmest. Tules hävis suurem osa hoone katusekonstruktsioonist ning interjöör sai tõsiseid veekahjustusi. Enamik originaalsisustusest õnnestus päästa ning tulekahjus likvideeriti kiirelt. Kabel konserveeriti kiirelt samal kuul.